Stroomgenerator

Hoe werkt een stroomgenerator? De naam zegt het eigenlijk al: het is een apparaat dat stroom op kan wekken. Bruikbare stroom, die ontstaat vanuit een gesloten circuit. Het is een vorm van mechanische energie. De werking berust op een natuurkundig verschijnsel. Dit noemen we inductie. Hierbij wordt een elektrische spanning opgewekt over een geleider. De geleider bevindt zich in een magnetisch veld waarin een verandering optreedt. Of de geleider beweegt zich in het magnetische veld. Er zijn dan ook in ieder geval 2 onderdelen nodig om stroom op te kunnen wekken: een elektromagneet om het magnetisch veld op te wekken en 1 of 3 spoelen van koperdraad. Deze zijn nodig om de spanning te induceren. Een stroomgenerator bestaat dus uit 2 delen: de stator is het gedeelte dat stilstaat en de rotor is het gedeelte dat ronddraait.

Advies 
nodig?

Neem contact op

Energie

De energie die binnenkomt wordt via de draaiende as omgezet in een elektrische energie. De omzetting ontstaat wanneer de elektrische geleider door het magnetische veld wordt bewogen een elektrische spanning doet ontstaan. De stroom vloeit als er een gesloten circuit is. Het hangt van het vermogen af hoe lang een stroomgenerator kan worden ingezet bij stroomuitval. Bij welke scenario's gaat u nadenken over een stroomgenerator? Dat zal zijn bij een dreigend elektriciteitstekort en mogelijke stroomafsluitingen, die soms een grote stad of een hele regio treffen. Op zulke momenten zou u willen dat u er een had aangeschaft. U kunt dan zelf voorzien in de noodzakelijkste stroombehoefte.

Een stroomgenerator is in feite een simpel apparaat. Het enige dat nodig is, is de juiste brandstof. Deze brandstof wordt omgezet in elektrische energie. Het toestel dat is aangesloten op de stroomgenerator wordt zo voorzien van energie. Zodoende kan een stroomgenerator zowel thuis als buitenshuis worden gebruikt. Het is niet nodig om het toestel aan het lichtnet te koppelen. En toch kunt u op elk moment dat u wilt beschikken over elektriciteit.

Waar u wel op bedacht moet zijn is dat brandstof niet goedkoop is. En de stroomgenerator kan immers niet zonder brandstof. Hoewel het dus een handig toestel is, moet u er wel rekening mee houden op welke momenten u het apparaat nodig heeft. Het is goed om dat vooraf te bepalen.